Kun stressi lähtee käsistä

Yrittäjä makasi matolla sikiöasennossa maailman loppua odottaen. Toivottavasti se tapahtuisi pian, sillä aika, raha ja oma jaksaminen olivat finaalissa.

Hmmmmmm…. mitä tälläisessä ääritilanteessa voi tehdä, kun kaikki tuntuu luisuneen käsistä? Pyytää apua, delegoida ja hengitellä syvemmin. Kysyä itseltään: mikä elämässä on aidosti tärkeää? Ja ennen kaikkea, miten tälläisen tilanteen voi estää?

Asiat voi tehdä monimutkaisesti tai pyrkiä mahdollisimman yksinkertaisiin ratkaisuihin, jotka ovat silti lumoavia. Helposti pienyrittäjinä väsymme työn paljouteen, koska oman ydinsaamisensa lisäksi yrittäjän täytyy osata paljon muutakin. Myös kurssipenkkien kuluttaminen vie aikaa, kuten myös itseoppiminen. Vähintään täytyy käyttää energiaa jonkinlaisen markkinoinnin opetteluun, jos haluaa tässä ajassa asiakkaidensa löytävän itsensä vaikka markkinointibudjetti olisi nolla.

Joidenkin asioiden äärelle on pakko pysähtyä säännöllisesti ja kysyä: mistä asiakkaita? Käytänkö aikana mahdollisimman tuottavasti, että rahallinen korvaus joka siitä syntyy, elättää minut jatkossakin tai edes tulevaisuudessa? Voisinko tehdä jotakin yksinkertaisemmin? Voisinko delegoida muille töitä, jotka eivät ole ydinosaamistani, että energiaa ja aikaa jäisi myös uuden kehittämiseen ja yrityksen eteenpäin viemiseen? Olisiko minun järkevää tehdä yhteistyötä jonkun toisen yrittäjän kanssa?

Ajan säästäminen

Yksinkertainen ratkaisu ajan säästämiseksi voi vaikkapa somemarkkinoinnissa tarkoittaa sitä, että kirjoitat itsellesi kalenteriin päivät, jotka käytät somejulkaisujen tekemiseen. Sen lisäksi päivität julkaisut valmiiksi seuraavalle 2:lle kuukaudelle. Tehdäksesi fiksuja somejulkaisuja, joudut käyttämään niihin hieman aikaan ensimmäisillä kerroilla. Ja opettelemaan muutaman sovelluksen käytön, jotka ovat oikeasti suunniteltu kenen tahansa amatöörin käyttöön, eivätkä vaadi muita kuin kännykän, jossa riittävästi muistia uusille sovelluksille. 

Mitä muuta yrittäjän arjessa on otettava huomioon kuin ajan käyttö, uuden oppimiseen kiinnostuneesti suhtautuminen ja positiivisen ajattelutaidon harjoittaminen?  

Rentoutuminen

Yrittäjä, kuten kuka tahansa työläinen, tarvitsee taukoja työhönsä. Vapaa-aikaa, lomia, viikonloppu- tai arkivapaita, mielellään kaksi peräkkäin aina silloin tällöin. Ei ennenkään ihmiset raataneet ympäri vuoden sata lasissa. Kun kesän työt oli tehty, ja varastot täytetty, tulivat lumet, jonka aikana työkuva muuttui rennommaksi tai ainakin toisenlaiseksi. Kuten Roope-Setä on ammoin muinoin sanonut, ”vaihtelu virkistää paremmin kuin joutenolo”, pätee aivan varmasti nykyisessä reaalimaailmassakin. Sen lisäksi on vielä hieman laiskoteltava, mihin Roope tietysti ei kannusta, mutta luovuus asustelee unen rajamailla.

Maailma on pullollaan erilaisia tietoisuusharjoituksia ja rentoutumisohjeita. Olen itsekin opiskellut niitä itseäni ja toisia varten. Olen mm. rentoutusterapeutti, metsäkylpyohjaaja sekä harjoittanut meditaatiota ja joogaa vuosia. Niistä olen saanut työkaluja, joilla voin rentouttaa mieleni ja kehoni työn lomassa, jolloin stressihormonit eivät nouse kattoon. Ja pysyn työkuntoisena nykyisin pidempiä jaksoja, vaikka lomia ei ehtisi pitääkään. 

Tarvitset tauon kerran tunnissa, päivän aikana useamman tunnin omaa tekemistä töiden jälkeen tai ennen, yöunet, viikossa vapaata 1-2 päivää, kuukaudessa yhden pitkän viikonlopun ja vuodessa muutaman viikon. Vähintään, että kehosi palautuu stressihormonitasojen nousuista. Sillä jos tasot eivät enää palaudu parin päivän levolla, olet muutamassa vuodessa “yrittäjä sikiöasennossa odottamassa maailman loppua”.

Luit aivan oikein: tarvitset nämä rentouttavat tauot työstäsi pää- ja sivutoimisena yrittäjä. Teitpä sitten mitä tahansa.

Bloggaan tällä sivustolla yrittäjän arjesta, markkinointiasioista ja rentoumisesta. Sivulta löydät vinkkejä markkinointiin. 

Hienoa, että olet mukana!

Tarina Vauhkonen
Founder of Aurinkopaja

Ps. Seuraa Aurinkopajaa ja saat päivitykset suoraan sähköpostiisi. 

Vieritä ylös