Yrittäjä ilmalennossa – Terveys ja vakuutus

Ferritiini 5, hemoglobiini 90 ja B12 puolet siitä mitä pitäisi olla. Ei ihme, että tunnen itseni tyhmäksi. B12 vastaa suoraan älyllisestä toiminnasta ja sen pitkäaikainen puute aiheuttaa aivoissa pysyviä vaurioita. 

Milloin viimeksi olet käynyt terveystarkastuksessa? Otattamassa verikokeen, josta näet hemoglobiinin, raudan varastoarvo ferritiinin, B12-vitamiinin tason sekä muut elintärkeät vitamiinien tasot? 

Nykyisin testit voi otattaa joillakin yksityisillä lääkäriasemilla ilman lääkärin lähetettä muutamalla kympillä. Jos kuitenkin saat lähetteen yksityiseltä lääkäriltä, voit toisaalta käydä sen kanssa julkisella puolella otattamassa testit. Ne maksavat sielläkin, mutta ovat edullisemmat kuin yksityisessä lääkärikeskuksessa otetut näytteet. Itselläni todella laajat verikokeet tällä tavalla maksoivat 65 e. 

En ole erityisen innostunut lääkärissä ravaaja ja paha anemia tulikin esille siinä vaiheessa kun menin valittamaan yksityiselle, kokonaisvaltaiseen terveyteen perehtyneelle lääkärille, Kruunuhaan lääkäriasemalle, rasitusvammaa kädessäni. Hän laittoi minut ihan ensiksi verikokeisiin kun tulin samalla kertoneeksi väsymyksestä. 

Sain rautaa suoraan suoneen, mutta se ei sopinut minulle, vaan aiheutti sen jälkeisten voimallisten kuukautisten muodossa vielä pahemman anemian. Lopulta hemoglobiini oli vain 70 ja minä sairaalassa saamassa verta suoraan suoneen kun en enää pysynyt pystyssä. Se oli pohjakosketus, jolloin vasta kunnolla ymmärsin, miksi on niin tärkeää tietää mitä on meneillään omassa kehossa. Miehillä vaivat voivat olla hieman erilaisia, mutta laaja verenkuva silloin tällöin paikallaan.

Tässä ajassa on helppoa ja edullista selvittää hyvissä ajoin oma tilanteensa, sillä on melkoisen erilainen olo tehdä työtä ja kiivetä portaita kun hemoglobiini on edes 115 suhteessa alle sataan.

Aina sanotaan, ettei terve ihminen mitään vitamiinilisiä tarvitse. Ja varmasti asia onkin juuri näin. Siksi olisikin hyvä tietää ne omat vitamiinitasot, ettei syö turhia pillereitä. Ja osaa ottaa juuri oikeita. 

Olin suhtautunut aiemmin välinpitämättömästi rautalisään, sillä vatsani ei pitänyt niistä (olinhan hengissä ilman niitäkin). Onneksi aika oli mennyt eteenpäin ja nyt markkinoilla on rautalisä (Food-Grown Iron plus), joka imeytyy hyvin eikä aiheuta ongelmia vatsalle. 

Vakuutus

Otin ensimmäisen kerran sairaskuluvakuutuksen Op Pohjolasta yli nelikymppisenä, vajaa vuosi ennen kuin tämä kaikki tuli ilmi. Se oli hyvä ratkaisu, ja taidan pitää sen niin kauan kuin antavat sen minulle, sillä yrittäjä on samassa asemassa kuin työtön, jos hänellä ei sairaskuluvakuutusta, tapaturmavakuutusta sekä yrittäjänä jonkinlaista vakuutusta työkyvyttömyyden varalle. 

Ja silti, haluan edelleen kaikkien näiden vuosienkin jälkeen istua koneella, reissata ja taistella itseni kanssa vapaapäivistä oman yritykseni puitteissa. Ja kuunnella lintujen laulua kesäisin kallioilla ja puistossa, kun otan läppärin syliini ja menen tuoksuttelemaan kesää töiden lomassa. 

Aurinkoista päivää sinulle!

Tarina

Yrittäjä ilmalennossa.
Vieritä ylös