Yksin vai yhdessä? Ja millä laskutuskuviolla?

Milloin on kannattavaa tehdä vain itse, milloin hankkia itselleen yhteistyökumppaneita? Onko mahdollista, että kaikki toimisivat oman yrityksensä kautta, että kenestäkään ei tule työnantajaa vaan työt sovitaan yhteistyösopimuksilla? Keventäisikö se yrittäjän taakkaa, joka pelkää kenties palkata vakituista apua kun tulevaisuudesta ei vielä tiedä tai työt ovat  keikkatyölaatuisia? 

Näitä ja kaikenlaisia yhteistyöyrittäjyyteen liittyviä asioita mietin eräs päivä, sillä itse en ole ollut työnantaja enää vuosiin. Ympärilläni olevat ihmiset ovat itsekin pienyrittäjiä tai kotimyyntisopimuksella, jolloin myyjä on voinut ilmoittaa omat tulonsa vuosittain omassa veroilmoituksessaan. 

Laskutuspalvelut, kuten ukko.fi, ovat helpottaneet todella paljon yhteistyökuvioita. Vaikka kulut veroineen vaikuttavat suurilta myös laskutuspalveluissa, kuten työnantajamaksutkin palkkaa maksaessa, se helpottaa pienyrittäjän riskiä, jos tulevaisuudesta ei ole vielä takeita, mutta hommat seisovat ilman apua. Ja uudet pienyrittäjämallit luovat samalla työtä tekijöille, vaikka aluksi se olisi osa-aikaista.  

Kun yhteistyökumppani laskuttaa tavallisen laskutuspalvelun kautta, hän tosin menettää alle 30 000 euron liikevaihdon ALV-alarajahuojennukseen oikeuttavan palautuksen. Siitä syystä kannattaa miettiä, onko sittenkin parempi ottaa y-tunnus, sillä varsinkin, jos koko liikevaihto vuoden aikana jää alle 10 000, laskuttava yhteistyökumppani saa kaikki maksamansa ALV:t takaisin verottajalta.

Ainoastaan OP-pankilla on kevytyrittäjäpalvelu, joka tarjoaa oman y-tunnuksen, joten se on melkoisen järkevä vaihtoehto, sillä silloin pienempiä summia vuodessa laskuttava saa takaisin myös ALV:n. Ja OP:n laskutuspalvelu hoitaa silti paperityöt, jos itse ei halua paneutua kirjanpitohommiin. 

Elämä voi siis olla melkoisen helppoa nykyisin yrittäjäyhteistyökamuilla. Ja jokainen toimija saa keskittyä omaan osaamiseensa ilman ”ressiä”. 

Hyvä linkki vinkki: https://yrityksen-perustaminen.net/kevytyrittajyys/

Teksti: Tarina Vauhkonen

Vieritä ylös