Mielenkiintoinen kuva

Otin 50 kuvaa manuaalikamerallani ja vein ne kehitykseen liikkeeseen. Sain pois seuraavana päivänä ja huomasin, että valotus on päin peppua. Takaisin töihin ottamaan toiset 50 kuvaa. Lopulta yksi niistä julkaistiin.

Nyt otan 50 kuvaa ja voin heti katsoa, onko niissä potentiaalia, lisätä kontrastia ja ylivalottaa halutessani, enää se ei ole vahinko.

Olen harrastanut vuosia valokuvausta, enemmän vielä nuorena tyttönä, kun digikuvaus oli vielä tulevaisuutta. Kuvat piti kehittää ennen kuin niistä näki, mitä ihmettä on tullut nappailtua. Jokaista lehdessä julkaistua kuvaa kohti jouduin kehityttämään liikkeessä normaalisti 50 kuvaa, joskus 100. Kuvien määrä päteee edelleen, mutta nyt digiaikana näemme lopputuloksen heti ja saamme käsiteltyä kuvat ihan itse.

Erityisesti “elävänmallin” kuvauksessa (ihminen, eläin tai luonto) saa varautua ottamaan reilusti kuvia, että joukosta löytyy yksi helmi. Koska valotus ei ole ongelma korjata jälkikäteen, voi pienillä säädöillä saada synkän kuvan näyttämään siltä, kuin se olisi otettu aurinkoisena päivänä. Joku kuvaaja vitsailikin, että hänellä ei ole koskaan pilvisiä päiviä.

Innokkaan kuvaajan suosittelen tutustumaan ihan ensin oman kännykän (jos sitä käyttää kuvaamiseen) kuvanmuokkausmahdollisuuksiin. Itse käytän paitsi puhelimen omaa muokkausohjelmaa, myös kännysovelluksena käytettävää PS expressiä pikamuokkauksiin ja siirrettyäni kuvan koneelleni esim. Dropboxin kautta, Adobe Photoshop-ohjelmaa tai sen kevennettyä versiota Elements-editoria.

Älypuhelin, jota aiot käyttää kuvaamiseen, kannattaa valita sen mukaan, että siinä on laadukas kamera sekä riittävästi muistia. Itse ostin vuosia sitten IPhone 6c:n muistin ja kuvien laadukkuuden vuoksi. En ole vielä katunut, mutta toisaalta voi olla, että parempiakin on jo markkinoilla.

Laitan alle esimerkin kuvaustilanteesta. Ja loppuun käsitellyn, mielestäni parhaan otuksen tunnelman puolesta. Laatu on sitä IPhone 6c:tä.

Kuvasin koiraa Himalayalla 15 minuuttia, joka pyöri monin tavoin edessäni. Ensinnäkin ongelma oli vastavalo, mutta vaihtoehtoja ei ollut ja aurinko oli juuri laskemassa. Kuvista oli siis tulossa melko tummia. Toisekseen koira oli kääntynyt enimmäkseen vasemmalle ja auringon säteet tulivat vasemmasta laidasta, joka ei ihmismielelle oli niin hyvä juttu kuin se, että tärkeät asiat osuvat oikeaan neljännekseen ja nenät sekä kuonot näyttävät tulevaisuuteen, eli meidän kulttuurissamme oikealle.

Alivalottuneet vastavalokuvat, mallina Himalayan hurtta. Näistäkin on saatu valittua ja käsiteltyä ihan kelpo kuva lopulta. Kuvaaja Tarina Vauhkonen
Perhanasti kuvia koirasta.
“Unelias auringonlasku”

Lopputulos valotuksen ja kuvan kääntämisen jälkeen. Rajausta ei tarvinnut juurikaan tehdä.
Pidän tämän kuvan rauhallisesta, auringonlaskutunnelmasta.

Onneksi aina ei tarvitse ottaa kaikkia kuvia itse, vaan voi käyttää kuvapalvelujen kuvia edullisesti, joitakin myös ilmaiseksi. Katso tästä artikkeli Ilmaisia kuvia.

Onnea hienojen kuvien metsästykseen, otitpa itse tai etsin muiden kuvaajien valikoimista.

Tsau ja onnea matkaan!
Tarina

Vieritä ylös